Селски и Еко туризъм Екскурзии Бисерова Гоф къща
 

Бисерова Гоф къща

 
Село Пирин
Бисерова Гоф къща
Историята на Бисерова Гоф къща
Църквата Св. Никола
Змейова къща
 
ЕДИН ДЕН С ПЕСНИТЕ И ТРАДИЦИИТЕ НА СЕЛО ПИРИН
Изучавате автентичен фолклор и танци
Музикална разходка с Любимка Бисерова
Пиринска сватба
Фолклорен фестивал
Семейни партита
Изработване на амулет против уроки
Бабин ден
 
ЗАНАЯТИ:
Тъкане
Ковачница
Правене на домашен сапун
Предене
Косене
 
СЪБИТИЯ В с. ПИРИН
 
КОНТАКТ
Настаняване

Историята на Бисерова Гоф къща

 


Фамилия Бисерови сме родени в село Пирин.

През 1968 год. баща ми получи писмо от управляващите, че ще съборят нашата и чичовата къща, които бяха на центъра на селото за да построят читалище, където сега се гонят мишките. Това беше шок за цялата фамилия и ние трябваше да се преместим да живеем на друго село.

Тогава баща ни Лазар Бисеров отиде и купи парцел в село Левуново, където си направихме къща.

По-късно, когато ние, сестри Бисерови, започнахме да концертираме и снимаме филми за селото, нямаше къде да отседнем, тъй като родителите на майка ни бяха починали.

Къщата на дядо ни е исторически важна по време на Илинденско-Преображенското въстание. В нея е живял пра-дядо поп Стамат, който е помогнал и спасил много хора от турците в църквата при палежите на къщите. Той е бил организатор по време на въстанието на село Пирин свързани с Банските чети и Яне Сандански. Разбирайки за това турците го хващат и убиват зверски под селото.

Ето защо, аз и моят съпруг Боб решихме да реставрираме къщата за музей, вместо къща за гости, както бяхме планували.

През 2005 пътувайки отново за снимки в Пирин видях, че селото запада и скоро ще се обезлюди. За наша радост разбрахме, че се продава старата фурна в селото. Ние имаме приятни спомени от фурната, защото татко работеше като фурнаджия, а по-късно хората от селото казаха, че той е бил и главен майстор на фурната. Ето това ме запали и я купихме за да направим къща за гости. Започнахме реставрация на фурната с голямата подкрепа на съпругът ми Боб и свекъра Рой Гоф.

През 2006 започнах да организирам и фестивала “С песните на сестри Бисерови” като се надяваме това да съживи селото и туризма в района на Санданска Община. Фестивала се провежда всяка година на празника Света Троица през месец юни в село Пирин.
©2009-2017 BiNET TV

| BiNET TV | Bulgaria Travel TV | look tour info | Мандра Могила |