Село Пирин


Село Пирин е разположено в средния дял на Пирин планина на 650 м. надморска височина под връх Орелег (2099 м.), на 13 км от Попови ливади, на 19 км от хижите Малина и Пирин, на 50 км от гр. Сандански, на 32 км от гр. Гоце Делчев и на 25 км. по черен път от гр. Мелник западно от с. Пирин.

През село Пирин минава река Пиринска Бистрица, а западно от селото се намира манастира Света Троица (на 3.5 км,), Змейова дупка (4.5 км) и Яворова дупка (на 4 км от селото).

Бисерова къща предлага чудесно посрещане с баница, прясно козе мляко, сирене, домашна ракия, ароматно бяло вино “Керацуда” и най–доброто мелнишко червено вино.

Селото датира от древни времена и има сериозен принос по време на Илинденско-Преображенското възстание. В селото се отглеждат много овце и кози и от млякото им се произвежда еколкогично мляко и сирене. Селото е известно с отглеждането на картофи и небезизвестния кафяв пирински боб.

От май до септември селото е превъзходно за еко и селски туризъм и незабравими уикенди в къщата на народната певица Любимка Бисерова.